Vitamin D

Poletje je že tukaj in verjamem, da že komaj čakate skok na morje, v hribe.. na dopust.
Moj vikend je minil v znamenju nabiranja vitamina D in sproščanju. Ob muhastem vremenu, ki ga zadnje tedne doživljamo sem komaj čakala, da me pogreje sonce in me napolni z energijo. ☺️ Hladno, deževno vreme in pomanjkanje sonca se lahko kaže tudi v pomanjkanju D vitamina in slabšem počutju, kar sem občutila tudi sama..
 
Veš zakaj je vitamin D pomemben zate?
 
Povezan je s številnimi koristmi, kar se tiče fizičnega in duševnega zdravja. Predvsem je pomemben za zdravje imunskega sistema, za zdravje kosti, možganske funkcije in splošno dobro počutje. Optimalna raven D vitamina v telesu lahko zmanjša tveganje za raka, bolezni srca, diabetesa..
 
Eden od mehanizmov kako D vitamin vpliva na naše razpoloženje je hormonski, saj pomaga uravnavati raven testosterona v telesu. Nizek nivo testosterona pa se odraža v slabšem počutju, tako pri moških kot pri ženskah.
 
Naše telo proizvaja vitamin D iz holesterola, če je naša izpostavljenost soncu zadostna zato se predvsem v jesenskih in zimskih mesecih, ko je dnevne svetlobe manj, priporoča uživanje dodatkov vitamina D.
 
Uživaj v prijetno sončnih poletnih dnevih in v nabiranju vitamina D, vseeno pa ne pozabi, da je pretirano izpostavljanje soncu lahko tudi škodljivo.