Nasveti za boljše počutje

Želite izboljšati svoje počutje?

Verjamem, da bi se strinjali z mano, ko rečem, da je zdravje ena izmed človekovih največjih vrednot. Hkrati ga večkrat vzamemo kot samoumevnega ali ga celo polagamo v roke drugih in se pri tem premalokrat zavedamo, da odgovornost zanj nosimo sami. Naše izbire, naša dejanja, naš slog življenja.. vse kar delamo vsak dan močno vpliva na nas, našo blaginjo, na naše počutje in tudi na naše bližnje.
Prepričana sem, da je trenutna situacija spremenila tudi vaš vsak dan in rituale. Kot pri večini Slovencev, dnevi potekajo precej drugače kot pred novim virusom, ki nam je dodobra spremenil življenja. Verjetno tudi vi poznate in veste kako zgleda delo od doma, šolanje od doma, manj gibanja, več poležavanja .. Vse to lahko vodi do notranjega nemiru, stresa in ne nazadnje večkratnih sprehodov do hladilnika. Ker pa živimo v času, ko nam je hrana vedno dosegljiva, se le stežka izognemo visoko kaloričnim prigrizkom ali pa enostavno uživamo hrano iz dolgčasa. Še huje. Dandanes je dobilo gibanje čisto drug pomen, smatra se ga kot nekaj slabega. V veliki meri je celo prepovedano. Ne govorim o sprehodih, ki so čisto super vendar nam ne dajejo enakih efektov kot ciljno usmerjena aktivnost- skrbno zasnovan trening prilagojen individualno posamezniku.
Ni čudno, da je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ugotovila, da smo besedi »Covid 19« in »karantena« začeli povezovati s socialno sprejemljivim povečanjem telesne teže. Prav tako navajajo, da se je od marca izredno povečal nakup vnaprej pripravljene procesirane hrane, energijsko bogatih prigrizkov in alkohola. Če pomislimo je to čisto normalno, ker smo spremenili način življenja in hkrati spremenili naše prehranjevalne navade.
 
📌Zavedati se moramo, da je ključni dejavnik k boljšemu počutju telesna aktivnost in ustrezna prehrana. Telesna aktivnost deluje tudi kot varovalni dejavnik, saj krepi mišice, vpliva na zdravje kosti, vzdržuje psihofizične in funkcionalne sposobnosti telesa, pripomore k zmanjšanju stresa in depresije, pomaga pri povečanju samozavesti ter vpliva na kvaliteto spanca. V kombinaciji z ustrezno prehrano telesna dejavnost pomaga pri boju z odvečnimi kilogrami (Sadar, 2018 v Blenkuš idr., 2010).
 
❗️Veliko vas je že iskalo vse možne rešitve kako se temu izogniti pa vseeno to ni tako lahko. Kot osebna trenerka vem kaj lahko naredite zato sem za vas pripravila 5 nepogrešljivih nasvetov s katerimi se boste temu sigurno izognili in si povrnili boljše počutje.
 
Pa začnimo..
💬Privoščite si raznoliko in hranilno bogato hrano, ki tudi na oko zgleda prijetna
🥗Hranilno bogata hrana je polna vlaknin, vitaminov in mineralov in zato odlična za naše telo. Ker pa tudi sama rada uživam v hrani vedno poskrbim, da mi je tudi na oko privlačna. Že s tem, ko boste poskrbeli, da vam bo na videz vaš krožnik všeč boste z večjim užitkom začeli obrok.
 
💬Pri vsakem obroku poskrbite za kvaliteten vir beljakovin
🍳Beljakovine, v nasprotju s splošnim mišljenjem ljudi, niso samo hrana za rast mišic. Tudi ve, drage moje dame se beljakovin ne ustrašite. Rast mišic ni tako enostaven in hiter proces.
Beljakovine prispevajo k občutku sitosti poleg tega pa so glavni gradnik našega telesa- potrebujemo jih za vse osnovne mehanizme, ki v našem telesu delujejo, za obnovo kože in kožne strukture in v končni fazi tudi za regeneracijo mišic in lepšo obliko telesa, česar si zagotovo želi vsaka od nas.
Nekaj mojih top izbir so: pusto meso, različne ribe, jajca, grški jogurt, morski sadeži..
Zdaj, ko o tem govorim so se mi začele kar cediti sline..
 
💬Zavedajte se, da obstaja med lakoto in apetitom razlika
🍬Velikokrat se zdi to kot eno in isto pa ni. Povabim vas, da si predstavljate kako se sprehajate po centru mesta in vidite ogromen plakat vaše najljubše tortice. Ko o njej razmišljate, si predstavljate okus in njeno strukturo.. se vam hitro začne nabirati slina v ustih in kaj kmalu boste željni česa prigrizniti. Kaj mislite, je to lakota ali apetit?
Lakota in apetit sta dve zelo različni stvari. Lakota je telesna potreba po hrani, apetit pa je želja po hrani. Lakota se sproži, ko raven glukoze v krvi pade pod določen nivo, več ur po zaužitju obroka. Apetit pa je psihološka reakcija na hrano; odziv na misel, željo po določeni hrani (krof, kos tortice..).
V takem primeru vam priporočam, da si skuhate kavico ali spijete kakšen kozarec vode.
 
💬Poskrbite, da spijete dovolj tekočine
💧Seveda bi vam, kot vsak drug osebni trener, svetovala vodo ampak iskreno, to se ne sliši najbolj privlačno. Kar pomeni, da imam tudi tukaj za vas pripravljenih nekaj trikov.
Pripravite si nesladkane sadne čaje katerim lahko okus izboljšate še z limono, pomarančo ali kakšnim drugim sadjem, ki ga imate radi. Lahko si vnaprej pripravite vodo, z meliso in meto. Mogoče si pripravite toplo limonado, sedaj ko so temperature bolj nizke..
 
💬Bodite aktivni
🏋🏻‍♀️Kljub temu, da so vadbeni centri zaprti, ostaja ogromno možnosti treningov doma. Tudi z opremo lahko improviziramo, vzamemo litrsko plastenko polno vode, kuhinjski stol in eno brisačo ter s tem naredimo odličen trening.